Ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από τα κοινά κρυολογήματα και τη γρίπη μέχρι και τα επιβλαβή παράσιτα, ακόμα και τον καρκίνο. Σε αντίθεση, ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μας αφήνει ευάλωτους σε όλους τους τύπους μικροβίων και εξασθενεί την απίστευτη ικανότητά αυτο-ίασης που έχει ο οργανισμός μας.
Επομένως, δεν είναι παράξενο ότι δραστηριότητες όπως το να τρώμε υγιεινά φαγητά, να κοιμόμαστε περισσότερο (και με καλύτερη ποιότητα ύπνου) και να υιοθετούμε υγιή πρότυπα σε ότι αφορά το lifestyle μας, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας συνολικά και να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Ένας πολύτιμος σύμμαχος για την άμυνα του οργανισμού μας είναι τα λεγόμενα μικροθρεπτικά συστατικά, μια από τις κυριότερες ομάδες θρεπτικών συστατικών, που υποστηρίζουν το περίπλοκο δίκτυο ιστών και κυττάρων, το οποίο μας επιτρέπει να υπερασπιζόμαστε τον οργανισμό μας από τα παθογόνα. Μερικά από αυτά είναι ο ψευδάργυρος και η Βιταμίνη D.
Δυνατό ανοσοποιητικό: Ποιές τροφές το ενισχύουν;
Μια ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Τα παρακάτω τρόφιμα μπορούν να δώσουν επιπλέον ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα:
1. Μύρτιλα
Τα μύρτιλα (βατόμουρα) έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να δυναμώσουν την άμυνα του οργανισμού. Συγκεκριμένα, περιέχουν ένα τύπο φλαβονοειδών που ονομάζεται ανθοκυανίνη (η ουσία που δίνει στα μούρα το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τους), η οποία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, παίζει καίριας σημασίας ρόλο στην υπεράσπιση της υγείας του αναπνευστικού συστήματος.
Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι άνθρωποι που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και του απλού κρυολογήματος, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν φλαβονοειδή στη διατροφή τους.
Γευστική πρόταση:
/p>
2. Μαύρη Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που παράγει το σώμα όταν έρχεται σε επαφή με μολυσματικούς παράγοντες ή όταν διασπάται η τροφή που καταναλώνουμε στα επιμέρους συστατικά της. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του σώματος και να συμβάλλουν στην εμφάνιση κάποιας ασθένειας, νοσήματος ή αρρώστιας, απομακρύνοντάς μας από το στόχο μας για ένα δυνατό ανοσοποιητικό.
Σημαντική σημείωση: Η μαύρη σοκολάτα έχει αυξημένο θερμιδικό δείκτη και αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Για αυτό το λόγο, καλό θα ήταν να καταναλώνεται με μέτρο.
3. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμας (ή κιτρινόροζα), είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Είναι επίσης συστατικό σε φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής. Καταναλώνοντας κουρκουμά μπορούμε να βελτιώσουμε την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μας, χάρη στις ιδιότητες ενός συστατικού που εμπεριέχεται στον κουρκουμά, την κουρκουμίνη. Σύμφωνα με έρευνες, η κουρκουμίνη έχει δυνατές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Γευστική πρόταση:
/p>
4. Λιπαρά Ψάρια
Ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Μελέτες έχουν δείξει οτι η μακροχρόνια κατανάλωση λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται σε ένα υγιές μέρος του οργανισμού μας, περνώντας το λανθασμένα για “εισβολέα”.
5. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι άλλη μια πηγή βιταμίνης C, ενώ παράλληλα περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η σουλφοραφάνη. Για αυτούς τους λόγους, είναι άριστη επιλογή, όταν θέλουμε να υποστηρίξουμε την καλή υγεία του οργανισμού και να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
6. Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτίνη. Η β-καροτίνη είναι μια πηγή βιταμίνης Α (και το αντιοξειδωτικό που δίνει στις γλυκοπατάτες το χαρακτηριστικό, πορτοκαλί τους χρώμα). Τα συστατικά της μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του δέρματός μας, ακόμα και να προστατέψουν το δέρμα μας από βλάβες προερχόμενες από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV).
Επίσης, η κατανάλωση γλυκοπατάτας συνδράμει σε ένα δυνατό ανοσοποιητικό, χάρη στις βιταμίνες C και D που περιέχουν, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η απορρόφηση του σιδήρου, προστατεύονται τα ούλα, τα οστά και τα δόντια και ενθαρρύνεται ο σχηματισμός νέων κυττάρων.
Γευστική πρόταση:
7. Σπανάκι
Το σπανάκι μπορεί να δώσει ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, χάρη σε μια πληθώρα βασικών θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών, όπως:
-
τα φλαβονοειδή
-
τα καροτενοειδή
-
τη βιταμίνη C
-
τη βιταμίνη Ε
Οι βιταμίνες C και Ε έχουν την ικανότητα να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί ότι αποτρέπουν το κοινό κρυολόγημα σε υγιή άτομα.
8. Σκόρδο
Το σκόρδο μπορεί να μας κρατήσει μακριά από τα κοινά κρυολογήματα και άλλες ασθένειες. Μια έρευνα που έγινε ανάμεσα σε δυο ομάδες συμμετεχόντων, έδειξε ότι το γκρουπ που έπαιρνε το placibo (εικονικό φάρμακο) είχαν τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό κρυολογημάτων από την ομάδα που λάμβανε συμπληρώματα σκόρδου.
Ιδιαίτερα αποτελεσματικά φάνηκε να ήταν τα συμπληρώματα σκόρδου που περιείχαν μια ουσία που ονομάζεται αλιίνη. Παρόλα αυτά, η μελέτη κατέληξε ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστώσουν με σιγουριά αν το σκόρδο πράγματι μπορεί να αποτρέψει το κοινό κρυολόγημα.
9. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, σε μικρό ποσοστό. Επομένως, μπορείτε να καταναλώνετε πράσινο τσάι σαν εναλλακτικό του μαύρου τσαγιού ή του καφέ. Πίνοντας πράσινο τσάι μπορεί, επίσης, να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όπως και με τα βατόμουρα, το πράσινο τσάι περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα να κρυολογήσουμε.
10. Κεφίρ
Το κεφίρ είναι προϊόν ζύμωσης, το οποίο περιέχει ζωντανές καλλιέργειες βακτηριών που είναι ευεργετικά για την υγεία του οργανισμού μας. Αρχικές έρευνες εισηγούνται ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση κεφίρ και την βελτίωση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Σύμφωνα με μια μελέτη, το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στην:
-
καταπολέμηση των βακτηρίων
-
μείωση της φλεγμονής
-
αύξηση της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας του οργανισμού
Η πλειοψηφία των ερευνών που υποστηρίζει τα παραπάνω έγιναν σε εργαστήρια ή σε ζώα. Μένει, οι ερευνητές να κάνουν επιπλέον μελέτες για να κατανοήσουν πώς ακριβώς το κεφίρ μπορεί να αποτρέψει ασθένειες σε ανθρώπους και να τους βοηθήσει να έχουν ένα δυνατό ανοσοποιητικό.
Γευστική πρόταση:
11. Ηλιόσποροι
Εκτός από μια νόστιμη πινελιά στις σαλάτες και τα πρωινά μας (ή τα βράδια μπροστά στην τηλεόραση ή σε ένα παγκάκι με θέα τη θάλασσα!), οι ηλιόσποροι είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε – ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού.
Όπως ακριβώς και τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά της οικογένειας, η βιταμίνη Ε μπορεί να θωρακίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τεράστιες βλάβες στα κύτταρα.
12. Αμύγδαλα
Άλλη μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που περιέχει, μεταξύ άλλων, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών. Μόλις 10-12 αμύγδαλα την ημέρα είναι όχι μόνο ένα υγιές σνακ, αλλά και μια διατροφική επιλογή που μπορεί να συνδράμει σε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
13. Πορτοκάλια και ακτινίδια
Τόσο τα πορτοκάλια, όσο και τα ακτινίδια, είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C – της βιταμίνης που οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν όταν νιώθουν ότι τους “τριγυρνάει” μια γρίπη ή ένα κρυολόγημα. Ενώ οι επιστήμονες δεν είναι 100% σίγουροι σχετικά με το πώς ακριβώς η βιταμίνη C βοηθάει στην αποτροπή του κρυολογήματος, έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας.
14. Κόκκινες πιπεριές
Για όσους προσπαθούν να αποφεύγουν τα σάκχαρα στα φρούτα, οι κόκκινες πιπεριές είναι άριστη εναλλακτική πηγή βιταμίνης C. Το παράδοξο είναι ότι ψημένες στο γκριλ ή τηγανιτές διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά καλύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι αν βραστούν ή αν μαγειρευτούν στον ατμό, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε με θέμα τους διάφορους τρόπους μαγειρέματος.
Γευστική πρόταση:
Τελικές Σκέψεις
Η φύση μας δίνει όλα τα απαραίτητα για να είμαστε υγιείς, ξεκινώντας με το να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας με ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Αρκεί να εντάξουμε στη διατροφή μας όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγουμε ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής γενικότερα.
Όλα είναι θέμα επιλογής….και η καλή μας υγεία είναι σίγουρα μέσα στις επιλογές στις οποίες που αξίζει να επενδύσουμε.