Το καρπούζι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Α και C και μαγνήσιο. Εκτός του ότι μας κρατάει ενυδατωμένους, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καλή υγεία της καρδιάς μας και να αποτρέψει κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως φλεγμονές και προβλήματα που αφορούν στο δέρμα, τα μάτια, και την πέψη.
Καρπούζι: 10 εντυπωσιακά και συχνά άγνωστα οφέλη του
1. Μας Ενυδατώνει
Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντική για την καλή του λειτουργία. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η φυσιολογική λειτουργία των οργάνων μας, η παράδοση των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και η επαγρύπνηση είναι μόνο μερικές από τις διαδικασίες που απαιτούν σωστή και επαρκή ενυδάτωση.
Αφού το καρπούζι είναι σχεδόν εξολοκλήρου νερό, μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή, ειδικά όταν θέλουμε κάτι με λίγες θερμίδες που θα μας δώσει μια αίσθηση πληρότητας και δε θα πεινάμε μετά από μισή ώρα!
2. Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά
Το καρπούζι περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως το μαγνήσιο και οι βιταμίνες Α και C. Σε 152 γραμμάρια ωμού καρπουζιού κομμένο σε φέτες, υπάρχουν:
-
46 θερμίδες
-
11.5 γραμμάρια υδατανθράκων
-
0.6 γραμμάρια φυτικών ινών
-
9.4 γραμμάρια ζάχαρης
-
0.9 γραμμάρια πρωτεΐνης
-
0.2 γραμμάρια λιπαρών
-
Βιταμίνη Α (5% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης ή ΣΗΠ)
-
Βιταμίνη C (14% της ΣΗΠ)
-
Μαγνήσιο (4% της ΣΗΠ)
-
Κάλιο (4% της ΣΗΠ).
Το καρπούζι είναι επίσης μια πλούσια πηγή κιτρουλίνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να βελτιώσει την απόδοση στα αθλήματα και την άσκηση. Επιπλέον, περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή, λυκοπένιο, βιταμίνη C και άλλα φυτοχημικά στοιχεία που είναι σημαντικά για την καλή μας υγεία.
Αυτά τα συστατικά, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα αν συσσωρευτούν στο σώμα. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτές οι βλάβες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως διαβήτης καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο.
3. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα, οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια συστατικά του καρπουζιού, όπως το λυκοπένιο, μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε πρόσφατες έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση λυκοπένιου μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Η αποτελεσματικότητα του λυκοπενίου στην μείωση της εμφάνισης των συγκεκριμένων τύπων καρκίνων φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της ορμόνης IGF, η οποία ενισχύει τη διάσπαση των κυττάρων. Να σημειωθεί, πως ένας καρκίνος εμφανίζεται όταν η διαίρεση των κυττάρων γίνεται ανεξέλεγκτα.
Επιπλέον, ένα άλλο συστατικό που βρίσκεται στο καρπούζι (cucurbitacin) μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, ενώ παράλληλα ενισχύει την δυνατότητα του οργανισμού να καταστρέφει και να απομακρύνει τα καρκινικά κύτταρα.
4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς
Αρκετά συστατικά του καρπουζιού φαίνεται να μπορούν να υποστηρίξουν την καλή υγεία της καρδιάς μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των θανάτων παγκοσμίως.
Παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή μας και γενικά με ένα υγιεινό τρόπο ζωής μας μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εμφράγματος και των επιπέδων χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το λυκοπένιο.
Επιπλέον, το καρπούζι περιέχει κιτρουλίνη, ένα αμινοξέο που βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, διευρύνοντας τις αρτηρίες. Άλλες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία στο καρπούζι είναι το μαγνήσιο, το κάλιο και οι βιταμίνες Α, Β6 και C – όλες εξαιρετικά ωφέλιμες για την καρδιά και την συνολική (καλή) υγεία μας.
5. Μειώνει την φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες
Η φλεγμονή είναι ένας κύριος παράγοντας που οδηγεί σε χρόνιες παθήσεις. Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών, λυκοπένιου και βιταμίνης C στο καρπούζι μπορεί να μειώσει την φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό.
Μια έρευνα που διήρκησε 8 εβδομάδες, με 31 παχύσαρκους συμμετέχοντες που είχαν υψηλούς δείκτες φλεγμονής, έδειξε ότι υπήρξε σημαντική μείωση αυτών των δεικτών, με κατανάλωση 500mg βιταμίνης C δυο φορές την ημέρα. Επίσης, σαν αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο, καθυστερεί την εμφάνιση και την εξέλιξη του Αλτζχάιμερ, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
6. Ωφελεί τα κόκαλα και τις αρθρώσεις
Είναι πιθανό, το καρπούζι να μπορεί να συνδράμει στην διατήρηση πιο υγειών αρθρώσεων, προστατεύοντας τις από φλεγμονές, χάρη στη βήτα-κρυπτοξανθίνη που περιέχει. Αν και ακόμα είναι περιορισμένος ο αριθμός των ερευνών που έγιναν πάνω στα συγκεκριμένα οφέλη, τα μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν ότι το καρπούζι μπορεί να αποτρέψει καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.
7. Μπορεί να αποτρέψει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας
Για άλλη μια φορά, το λυκοπένιο, φαίνεται να συνδέεται με οφέλη που αφορούν στα μάτια, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενός κοινού προβλήματος των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Το λυκοπένιο, όντας ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες συστατικό, μπορεί να αποτρέψει ή να σταματήσει την εμφάνιση και χειροτέρευση της συγκεκριμένης πάθησης των ματιών, αν και οι έρευνα είναι ακόμα σχετικά περιορισμένης εμβέλειας προς το παρόν. Παρόλα αυτά, μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει λυκοπένιο σε κύτταρα του ματιού βρήκαν ότι μειώθηκε η καταστροφή των κυττάρων.
8. Ανακουφίζει από τους πόνους των μυών
Η κιτρουλίνη που υπάρχει στο καρπούζι μειώνει τους πόνους των μυών και βελτιώνει την αθλητική απόδοση ή την απόδοσή σας όταν γυμνάζεστε. Μια έρευνα βρήκε ότι η συχνή κατανάλωση κιτρουλίνης (υπάρχει και σε συμπλήρωμα διατροφής) για τουλάχιστον 7 ημέρες, βελτίωσε την απόδοση της αερόβιας άσκησης, αυξάνοντας την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθάει να διογκωθούν οι αρτηρίες, έτσι ώστε η καρδιά να μη χρειάζεται να δουλεύει σκληρά για να στέλνει αίμα στο σώμα.
9. Συνδράμει στην υγεία του δέρματος
Οι παρουσία της βιταμίνης C στο καρπούζι είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για ένα όμορφο και υγιές δέρμα, αφού βοηθάει στην δημιουργία κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα απαλό και νεανικό και τα μαλλιά δυνατά και υγιή.
Μια μεγαλύτερη κατανάλωση βιταμίνης C από φαγητό ή συμπληρώματα διατροφής μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ρυτίδων από πρώιμη ηλικία και να καταπολεμήσει την ξηροδερμία. Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για την υγεία του δέρματος, αφού δημιουργεί νέα κύτταρα και επιδιορθώνει κύτταρα του δέρματος.
10. Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου
Η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που συναντάται στο καρπούζι (και κάποιες φυτικές ίνες που επίσης υπάρχουν στα συστατικά του καρπουζιού) είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εντέρου. Η πέψη διευκολύνεται, ενώ οι κενώσεις είναι πιο συχνές, κάτι που βοηθάει στην αποβολή των τοξινών και των αποβλήτων από τον οργανισμό, μέσω του πεπτικού συστήματος.
Συχνές Ερωτήσεις:
Ε: Το καρπούζι έχει πολύ ζάχαρη;
Α: Το καρπούζι, πράγματι, περιέχει σάκχαρα, αν και σε λιγότερη περιεκτικότητα από άλλα φρούτα. Μια μέτρια φέτα καρπούζι (περίπου 286 γραμμάρια) έχει 17.7 γραμμάρια σάκχαρα. Είναι ένα υγιεινό φρούτο για διαβητικούς και όσους ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, αν και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, σε αυτή την περίπτωση, σε ότι αφορά τις ποσότητες που καταναλώνουμε.
Ε: Είναι το καρπούζι μια υπερ-τροφή;
Α: Ναι, το καρπούζι θεωρείται υπερτροφή. Ο όρος “υπερτροφή” (superfood) δημιουργήθηκε για σκοπούς μάρκετινγκ για να βοηθήσει στην πώληση συγκεκριμένων υγιεινών τροφών και χρησιμοποιείται γενικά για φαγητά που έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά κτλ) και λίγες θερμίδες. Το καρπούζι σίγουρα είναι μια υπερτροφή με αυτά τα δεδομένα, τόσο για ενήλικες όσο και παιδιά.
Ε: Μπορώ να φάω καρπούζι το βράδυ;
Α: Αφού το καρπούζι είναι κυρίως νερό και βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού, μπορείτε να το τρώτε το βράδυ, αρκεί να προσέχετε τις ποσότητες, ειδικά αν είστε διαβητικός.
Τελικές Σκέψεις
Η Ελλάδα μας είναι ευλογημένη με κάθε λογής φρούτων και λαχανικών που έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία μας. Το ταπεινό καρπούζι, με το λυκοπένιο, τις βιταμίνες του και τα άλλα θρεπτικά του συστατικά, μπορεί να συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς, να αποτρέψει κάποιους τύπους καρκίνου, να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας και του Αλτζχάιμερ και να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα που προέρχονται από φλεγμονές, μεταξύ πολλών ακόμα που δεν έχουν ανακαλυφθεί!