Η μακροχρόνια καθημερινή χρήση ασπιρίνης μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ανάπτυξης και εξέλιξης καρκίνου στο παχύ έντερο- αλλά οι μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς.
Nέα έρευνα αποκάλυψε ότι η ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να ασκήσει αυτή την προστασία ενισχύοντας ορισμένες πλευρές της ανοσιακής απόκρισης του οργανισμού έναντι των καρκινικών κυττάρων.
Για να εξετάσουν την επίδραση της ασπιρίνης στον καρκίνο παχέος εντέρου, ερευνητές από την Ιταλία πήραν δείγματα ιστών από 238 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για καρκίνο παχέος εντέρου το 2015–2019. Το 12% από αυτούς ήταν χρήστες ασπιρίνης.
Μελετήθηκαν ασθενείς από την έρευνα παρατήρησης IMMUNOREACT 8, κυρίως στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάδοβα.
Σε σύγκριση με δείγματα ιστών από ασθενείς που δεν χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη, δείγματα χρηστών ασπιρίνης έδειξαν λιγότερη εξάπλωση καρκίνου σε λεμφαδένες και υψηλότερη διείσδυση κυττάρων ανοσοποιητικού σε όγκους.
Σε αναλύσεις κυττάρων καρκίνου παχέος εντέρου στο εργαστήριο, η έκθεση των κυττάρων στην ασπιρίνη προκάλεσε αυξημένη έκφραση της πρωτεΐνης CD80 σε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού, που ενίσχυσαν την ικανότητα των κυττάρων να ειδοποιήσουν άλλα κύτταρα ανοσοποιητικού για την παρουσία πρωτεϊνών που συνδέονται με τον όγκο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε ασθενείς με καρκίνο στο ορθό, όσοι χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη είχαν υψηλότερη έκφραση CD80 σε υγιή ιστό του ορθού- κάτι που υποδεικνύει ανοσολογική επίδραση της ασπιρίνης.
Ο Marco Scarpa του University of Padova, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει συμπληρωματικό μηχανισμό πρόληψης του καρκίνου ή θεραπευτικής αγωγής με ασπιρίνη, εκτός από τον κλασικό μηχανισμό του φαρμάκου που αφορά την καταστολή της φλεγμονής.
Η ασπιρίνη απορροφάται στο παχύ έντερο με παθητική διάχυση σε σημαντικό βαθμό.
Η απορρόφηση της ασπιρίνης είναι γραμμική και εξαρτάται από τη συγκέντρωση στο έντερο και στο ορθό. Η συγκέντρωση της ασπιρίνης χορηγούμενης από του στόματος μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το υπόλοιπο έντερο.
‘’Επομένως αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την επίδρασή της έναντι του καρκίνου παχέος εντέρου θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα εξασφαλίσουμε ότι η ασπιρίνη φτάνει στο παχύ έντερο σε επαρκείς δόσεις ώστε να είναι αποτελεσματική’’, σημείωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Cancer.