Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή κανέλας μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, να προστατέψει ενάντια στην καρδιακή προσβολή και να μειώσει την φλεγμονή.
Το αγαπημένο μπαχαρικό χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για φαρμακευτικούς σκοπούς, τόσο από τους αρχαίους Έλληνες, όσο και από τους Κινέζους και Αιγύπτιους. Για όλα αυτά, θα μιλήσουμε σήμερα.
10 Οφέλη της Κανέλας (υποστηριζόμενα από επιστημονική έρευνα και μελέτη)
Οφέλη Κανέλας #1. Η κανέλα περιέχει φαρμακευτικές ιδιότητες
Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που φτιάχνεται από το εσωτερικό του φλοιού των δέντρων του γένους Κιννάμωμον (Cinnamomum) και ήταν ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορούσε κάποιος να προσφέρει σε ένα βασιλιά.
Σήμερα, είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο και οικονομικό μπαχαρικό που μπορούμε να το βρούμε στα περισσότερα σουπερμάρκετ. Επίσης, αποτελεί και συστατικό συνταγών μαγειρικής. Σε αυτό το σημείο, να σημειώσουμε ότι υπάρχουν 2 κύρια είδη κανέλας: (1) η κανέλα Κεϋλάνης (γνωστή και ως η “αληθινή” κανέλα) και (2) η Κάσσια κανέλα (αυτή που συνήθως ονομάζουν οι καταναλωτές “κανέλα”).
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα περισσότερα οφέλη της κανέλας αποδίδονται σε μια ουσία η οποία περιέχεται σε υψηλή περιεκτικότητα στην κανέλα, την κινναμαλδεΰδη (cinnamaldehyde), η οποία έχει αποδειχθεί ότι συνδράμει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και της υγείας γενικότερα.
Οφέλη της Κανέλας #2. Η κανέλα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από την οξειδωτική ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και η κανέλα είναι γεμάτη από πολυφαινόλες (εξαιρετικά “δυνατά” αντιοξειδωτικά).
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κανέλας (κυρίως σε μορφή συμπληρώματος διατροφής) μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα αντιοξειδωτικά επίπεδα στο αίμα και παράλληλα να μειώσει κάποιους δείκτες φλεγμονής του οργανισμού (π.χ. την C-reactive πρωτεΐνη).
Μάλιστα, αυτό το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φυσικό συντηρητικό για τα φαγητά.
Οφέλη της Κανέλας #3. Η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Η φλεγμονή είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που συμβαίνει στον οργανισμό, αφού τον βοηθάει να αντιμετωπίσει μολύνσεις και να επιδιορθώσει ιστούς που έχουν υποστεί κάποια βλάβη. Παρόλα αυτά, η φλεγμονή μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα όταν είναι μια χρόνια κατάσταση και στρέφεται ενάντια στους ιστούς του οργανισμού. Σύμφωνα με έρευνες, η κανέλα μπορεί να καταπολεμήσει αυτή την (βλαβερή για την υγεία μας) πορεία της φλεγμονής, χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.
Οφέλη της Κανέλας #4. Η κανέλα μπορεί να προστατέψει από την καρδιοπάθεια
Οι καρδιοπάθειες είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεκάδων ερευνών, η ημερήσια κατανάλωση τουλάχιστον 1.5gr κανέλας (περίπου ¾ του κουταλιού του γλυκού) έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου καρδιακού επεισοδίου, αφού καταφέρνει να μειώσει τα επίπεδα:
-
των τριγλυκεριδίων,
-
της ολικής χοληστερόλης,
-
της LDL χοληστερίνης (της “κακής” χοληστερίνης) και
-
του σακχάρου του αίματος (σε ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο).
Σε άλλες μελέτες έχει φανεί ότι η κατανάλωση κανέλας συστηματικά για τουλάχιστον 8 εβδομάδες, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς. Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, η κανέλα αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Οφέλη της Κανέλας #5. Η κανέλα μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη
Η ινσουλίνη είναι μια από τις πιο σημαντικές ορμόνες του οργανισμού, χάρη στην οποία ο οργανισμός μπορεί να ρυθμίζει τόσο την χρήση της ενέργειας του, όσο και το μεταβολισμό. Είναι εξίσου, όμως, απαραίτητη για την μεταφορά σακχάρου στο από το αίμα στα κύτταρα, για να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις διάφορες εργασίες τους.
Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα φαινόμενο που ονομάζεται “αντίσταση στην ινσουλίνη”, το οποίο σηματοδοτεί τον διαβήτη Τύπου 2, το μεταβολικό σύνδρομο και άλλες καταστάσεις.
Αν και απαιτείται εκτενέστερη έρευνα, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να έχει την ικανότητα να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συνδράμει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.
Οφέλη της Κανέλας #6. Η κανέλα βοηθάει στην μείωση του σακχάρου στο αίμα
Εκτός από τα οφέλη της στην μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, η κατανάλωση κανέλας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε άτομα με διαβήτη και προ-διαβήτη, δια μέσου κάποιων μηχανισμών.
Αρχικά, η κανέλα μειώνει το ποσό των σακχάρων που “μπαίνει” στην κυκλοφορία του αίματος μετά από ένα γεύμα. Αυτό το επιτυγχάνει παρεμβαίνοντας στη λειτουργία δεκάδων πεπτικών ενζύμων, κάτι που καθυστερεί την διάσπαση των υδατανθράκων στο πεπτικό σύστημα.
Έπειτα, ένα συστατικό της κανέλας έχει την ιδιότητα να μιμείται το αποτέλεσμα της ινσουλίνης να αυξάνει την ποσότητα των σακχάρων που λαμβάνονται από τα κύτταρα.
Και τρίτον, πάρα πολλές μελέτες σε ανθρώπους έχουν επιβεβαιώσει ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα και να βελτιώσει ένα δείκτη που σχετίζεται με την μακροπρόθεσμη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα (την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ή hemoglobin A1c).
Για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, απαιτείται ημερήσια κατανάλωση 1-6 gr κανέλας (0.5-2 κουταλάκια του γλυκού).
Οφέλη της Κανέλας #7. Μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με κάποιο νευροεκφυλιστικό νόσημα
Η προοδευτική απώλεια της λειτουργίας ή της σύστασης των νευρικών κυττάρων είναι χαρακτηριστικό των νευροεκφυλιστικών ασθενειών (π.χ. Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον). Συγκεκριμένα συστατικά της κανέλας εμφανίζονται ικανά να αναχαιτίσουν την συγκέντρωση μια πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που ονομάζεται tau, η οποία είναι “σήμα κατατεθέν” της νόσου Αλτσχάιμερ.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κανέλας βοηθάει ασθενείς με Πάρκινσον στην προστασία των νευρώνων, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την κινητική λειτουργία και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Παρόλα αυτά, περισσότερες έρευνες και μελέτες απαιτούνται (σε ανθρώπους).
Οφέλη της Κανέλας #8. Η κανέλα μπορεί να προστατέψει ενάντια στον καρκίνο
Αν και οι περισσότερες μελέτες αυτή τη στιγμή έχουν γίνει σε ζώα και σε εργαστήρια, η κατανάλωση εκχυλίσματος κανέλας φαίνεται να παρουσιάζει θετικά και πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε ότι αφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Αυτό επιτυγχάνεται μειώνοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και το σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων μέσα σε όγκους, ενώ, ταυτόχρονα δείχνει να είναι (η κανέλα) τοξική για τα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας τον κυτταρικό τους θάνατο.
Σε μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια με καρκίνο ωοθηκών φάνηκε ότι η κινναμωμική αλκοόλη (cinnamaldehyde) που περιέχεται στην κανέλα μπορεί να μπλοκάρει την ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων και τη διήθηση καρκινικών κυττάρων στις ωοθήκες.
Οφέλη της Κανέλας #9. Η κανέλα μπορεί να αποτρέψει βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις
Η κινναμωμική αλκοόλη (cinnamaldehyde) μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση διαφόρων ειδών λοιμώξεων, όπως αυτές που προκαλούν μολύνσεις της αναπνευστικής οδού.
Το αιθέριο έλαιο κανέλας μπορεί, επίσης, να σταματήσει την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα, ενώ έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή στοματική υγεία (μείωση της πιθανότητας εμφάνισης τερηδόνας και μείωση της άσχημης αναπνοής).
Απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους πριν πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι η κανέλα έχει τα παραπάνω αποτελέσματα, καθώς τα αποτελέσματα αφορούν κυρίως μελέτες σε εργαστήρια.
Οφέλη της Κανέλας #10. Η κανέλα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες
Το τσάι κανέλας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο (σαν θεραπευτικό μέσο) στην ανατολική ιατρική, η οποία υποστηρίζει ότι η κανέλα έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αλλά και έρευνες της δυτικής ιατρικής έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση κανέλας κάσσια φαίνεται να ωφελεί ασθενείς με HIV-1, το πιο συνηθισμένο στέλεχος του ιού HIV στους ανθρώπους.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα είναι εξίσου αποτελεσματική και στην αντιμετώπιση της γρίπης και του δάγκειου πυρετού, μιας μόλυνσης που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών.
Ποιο τύπο κανέλας να χρησιμοποιήσω για βέλτιστα αποτελέσματα;
Όπως προαναφέραμε, όλα τα είδη κανέλας δεν είναι ίδια, αν και όλα τα είδη κανέλας έχουν οφέλη για την υγεία μας. Για παράδειγμα, η κανέλα της ποικιλίας Κάσσια περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται κουμαρίνη σε υψηλά ποσοστά, κάτι που θεωρείται επιβλαβές (τοξικό) αν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις.
Η κανέλα τύπου Κεϋλάνης, από την άλλη πλευρά, είναι μια καλύτερη λύση σε ότι αφορά τα επίπεδα κουμαρίνης που περιέχει, που είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά της κανέλας τύπου Κάσσια (63% λιγότερη κουμαρίνη). Αν δεν μπορείτε να βρείτε κανέλα Κεϋλάνης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανέλα τύπου Κάσσια σε μικρότερες δόσεις.
Πώς θα ξεχωρίσω την κανέλα Κεϋλάνης από την κανέλα Κάσσια;
Η κανέλα τύππου Κάσσια είναι πιο σκούρη στο χρώμα (όταν διαθέτεται σε μορφή στικ) και τα στρώματα του ρολού είναι πιο παχιά. Η κανέλα τύπου Κεϋλάνης, από την άλλη πλευρά, έχει πιο ελαφριά και πιο λεπτά ρολά (μοιάζουν πιο πορώδη). Επίσης, η κανέλα Κεϋλάνης είναι πιο ακριβή και έχει πιο γλυκιά και διακριτική γεύση και άρωμα από αυτή του τύπου Κάσσια.
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε το είδος της κανέλας όταν την αγοράζετε σε μορφή σκόνης, εκτός αν αναφέρεται συγκεκριμένα στην συσκευασία το είδος της κανέλας. Εάν δεν αναγράφεται το είδος, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κανέλα τύπου Κάσσια.