Είτε πρόκειται για τα βεγγαλικά στο βράδυ της Ανάστασης, το καλωσόρισμα του νέου χρόνου με πυροτεχνήματα, μια καταιγίδα με βροντές ή ένας γδούπο από τον επάνω όροφο, είναι αμέτρητοι οι σκύλοι που φοβούνται και κυριολεκτικά τρέμουν στο άκουσμά ενός έντονου θορύβου.
Σκύλος και έντονοι θόρυβοι – Τα γιατί, τα τί και τα πώς
Τί μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε το σκύλο μας ήρεμο όταν επικρατεί φασαρία ή έντονοι θόρυβοι; Τί είναι αυτό που φοβίζει το κατοικίδιό μας; Ποιά σημάδια μαρτυρούν ότι ο σκύλος μας είναι σε κατάσταση άγχους και στρες, φόβου και ενδεχομένως τρόμου;
Σκύλος και έντονοι θόρυβοι
Γιατί τα σκυλιά φοβούνται τα βεγγαλικά και τους έντονους θορύβους;
Όπως και σε εμάς του ανθρώπους, έτσι και στους σκύλους, υπάρχει ένα ένστικτο που ονομάζεται “το ένστικτο της φυγής ή της μάχης”. Είναι ένα πανάρχαιο ένστικτο που ενεργοποιείται κάθε φορά που o οργανισμός αντιλαμβάνεται ένα πιθανό κίνδυνο ή μια απειλή.
Για το σκύλο, που δεν γνωρίζει την ακινδυνότητα της βροντής ή των πυροτεχνημάτων, ειδικά όταν βρίσκεται σε εσωτερικό, προστατευμένο χώρο, ο κάθε έντονος θόρυβος είναι αιτία αναστάτωσης και συναγερμού. Έτσι, αντιδρά με πανικό και φόβο. Μάλιστα, έρευνες έχουν βρει ότι περίπου το 40% των σκύλων έχουν φοβίες που έχουν σχέση με τον θόρυβο.
Πέρα από το σχετικά αδικαιολόγητο τρόμο των κατοικίδιων στον έντονο θόρυβο, όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι θόρυβοι όπως τα πυροτεχνήματα και οι δυνατές βροντές μπορεί να βλάψουν την ακοή του σκύλου, ειδικά αν βρίσκεται πολύ κοντά στην πηγή του θορύβου. Για το σκύλο μας, αυτό που ακούει, ηχεί με 190 ντεσιμπέλ, το οποίο θεωρείται οδυνηρό και επικίνδυνο.
Οι σκύλοι έχουν υπερ-οξυμένη ακοή και όσφρηση
Οι σκύλοι μπορεί να έχουν φωτοευαισθησία, αλλά έχουν υπερβολικά οξυμένη την όσφρηση και την ακοή τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά ακούνε συχνότητες μεταξύ 15-50.000Hz, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που μπορεί να ακούσει ένα πολύ μικρότερο εύρος (20-20.000Hz). Να σημειωθεί, επίσης, ότι η ακοή του σκύλου είναι μονίμως ενεργή. Για αυτό το λόγο ξυπνάνε με τον παραμικρό θόρυβο.
Αυτό σημαίνει ότι ένας θόρυβος, όπως τα πυροτεχνήματα, στα αυτάκια του σκύλου μας ακούγεται πολύ πιο έντονα (και μάλιστα με υψηλές συχνότητες που εμείς δεν μπορούμε να ακούσουμε). Επομένως, δεν είναι τόσο ότι ο εκάστοτε θόρυβος εκλαμβάνεται από το ακουστικό σύστημα του σκύλου μας πιο δυνατά, αλλά οτι το αντιλαμβάνεται πιο έντονα από εμάς.
Σκύλος και έντονοι θόρυβοι
Ας μη ξεχνάμε, ότι και η όσφρηση παίζει ρόλο στη συγκεκριμένη φοβία, ειδικά όταν πρόκειται για βεγγαλικά και την χαρακτηριστική μυρωδιά που έχουν. Για άλλη μια φορά, η ανθρώπινη όσφρηση περιορίζεται σε έως 20.000.000 οσφρητικά κύτταρα, σε αντίθεση με του σκύλου που έχει πάνω από το δεκαπλάσιο. Αυτό σημαίνει ότι η έντονες οσμές που προκαλούνται από τα πυροτεχνήματα, σε συνδυασμό με τον δυνατό θόρυβο και τη φασαρία, δημιουργούν ένα κοκτέιλ πανικού για το κατοικίδιο.
Ποια είναι τα σημάδια ότι ο σκύλος μου φοβάται τα βεγγαλικά ή τον έντονο θόρυβο;
Αν και ο κάθε σκύλος εκφράζει τον φόβο του (την κροτοφοβία του, κυρίως) με διαφορετικό τρόπο, τα πιο συνηθισμένα σημάδια που μαρτυρούν την ανησυχία του σκύλου είναι τα εξής (τα οποία είναι και σημάδια άγχους και στρες):
• Τα αυτιά του είναι κατεβασμένα
• Λαχανιάζει χωρίς λόγο
• Η ουρά είναι κατεβασμένη
• Γαβγίζει αδιάκοπα
• Οι κόρες των ματιών του είναι διεσταλμένες
• Τρέμει
• Αρνείται την τροφή, ακόμα και όταν πρόκειται για τις αγαπημένες του λιχουδιές
• Κλαψουρίζει
• Κρύβεται κάτω από έπιπλα
• Η στάση του είναι σκυμμένη
• Κολλάει υπερβολικά επάνω σας
• Βηματίζει με τρίκλισμα
• Του φεύγουν ούρα (ενώ είναι εκπαιδευμένος να ουρεί έξω)
• Αντιδρά με φόβο σε κάθε ήχο
• Δεν είναι συγκεντρωμένος
• Έχει την τάση να κρύβεται
• Βηματίζει ακανόνιστα πέρα-δώθε
• Έχει έντονη σιελόρροια (του τρέχουν τα σάλια)
• Η συμπεριφορά του είναι ανεξήγητη ή απρόβλεπτη
Πώς να βοηθήσω το σκύλο μου όταν φοβάται τα βεγγαλικά ή τον έντονο θόρυβο; – 7 Λύσεις
Καταρχάς, μην τον αφήσετε μόνο του. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε μαζί του κατά τη διάρκεια μιας έντονης καταιγίδας ή όταν πέφτουν πυροτεχνήματα. Θα μπορούσατε να τον κουράσετε λιγάκι παραπάνω σε μια μεγαλύτερη βόλτα λίγο πριν το φαινόμενο (ή μέσα στην μέρα), έτσι ώστε να μην έχει αρκετή ενέργεια.
Άλλες λύσεις θα μπορούσαν να είναι οι εξής:
• Απομονώστε όσο γίνεται το σκύλο από τον έντονο θόρυβο – Κλείστε πόρτες και παράθυρα και παραμείνετε σε εσωτερικό χώρο (ακόμα και αν ο σκύλος σας είναι λυμένος ή δεμένος σε εξωτερικό χώρο), με καλά κλειστές τις κουρτίνες ή τα παντζούρια (για να απομονώσετε τις έντονες λάμψεις μιας καταιγίδας ή των βεγγαλικών).
• Αποσπάστε την προσοχή τους με άλλου είδους θόρυβο – Μια καλή πρακτική είναι να “αποσιωπήσετε” (τρόπον τινά) τον ενοχλητικό (για το σκύλο σας) θόρυβο των πυροτεχνημάτων ή της βροντής, βάζοντας μουσική ή την τηλεόραση. Σκοπός είναι να τραβήξουμε την προσοχή του κατοικίδιου μας από τον αγχωτικό παράγοντα, δίνοντάς του κάτι οικείο (σε θόρυβο). Αυτό μπορεί να γίνει και δίνοντάς του τις αγαπημένες του λιχουδιές κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων ή άλλων έντονων ήχων.
• Παραμείνετε ήρεμοι – Είναι σημαντικό, εμείς οι κάθε κηδεμόνες σκύλων να μην χάσουμε την ψυχραιμία μας αν δούμε το σκύλο μας να πανικοβάλλεται ή να εκδηλώνει συμπεριφορά άγχους ή στρες. Τα κατοικίδια λαμβάνουν την δική μας ενέργεια και τροφοδοτούνται από αυτή. Αν καταλάβει ότι εμείς είμαστε εντάξει και ήρεμοι, θα συνειδητοποιήσει ότι οι θόρυβοι που ακούγονται δεν είναι απειλητικοί. Κατά πάσα πιθανότητα, θα χαλαρώσει εν τέλη και αυτός.
• Παρηγορείστε τον σκύλο σας – Δώστε του αγάπη και στοργή, όπως κάνετε πάντα εξάλλου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η θετική μας συμπεριφορά μπορεί να κάνει το όποιο αρνητικό συναίσθημα που μπορεί να έχει (λόγω του φόβου του για τους έντονους θορύβους, στην προκειμένη) να θαμπώσει, σε αντίθεση με πολλούς κηδεμόνες που υποστηρίζουν το αντίθετο (ότι η θετική μας στάση, δυναμώνει το αρνητικό συναίσθημα του σκύλου).
• Εντάξτε ένα φυσικό χαλαρωτικό συμπλήρωμα (αν χρειαστεί) – Αν τα παραπάνω μέτρα δεν καλύψουν τον σκύλο σας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα με ηρεμιστική και χαλαρωτική επίδραση. Ανάλογα με την περίπτωση (και ειδικά σε ακραίες φοβίες), μπορεί να σας συστηθούν λύσεις όπως τα κολάρα που διαχέουν μια τεχνητή φερομόνη στο χώρο που για το σκύλο μοιάζει με την ουσία που εκπέμπει η μαμά για να ηρεμήσει τα μικρά της.
• Δημιουργήστε μια “κρυψώνα” – Οι δυνατοί θόρυβοι κάνουν τα κατοικίδια να ανησυχούν, επειδή δεν γνωρίζουν ότι δεν αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για αυτά και την οικογένειά τους. Για να αισθάνεται πιο ασφαλής ο σκύλος σας, μπορείτε να του δημιουργήσετε μια ζεστή γωνιά, κάπου στο σπίτι. Αν έχει ήδη επιλέξει κάποιο σημείο του σπιτιού σαν το “ησυχαστήριό του”, τότε απλά ενισχύστε το προσθέτοντας το κρεβατάκι του ή μια μαλακή κουβερτούλα. Αυτό, καλό θα είναι να γίνει αρκετό καιρό πριν το οποιοδήποτε γεγονός, έτσι ώστε να έχει συνηθίσει και να γνωρίζει ήδη ότι το συγκεκριμένο μέρος είναι ασφαλές για αυτόν.
• Εκπαίδευση απευαισθητοποίησης στον ήχο – Πολλοί ειδικοί προτείνουν στους σκυλο-γονείς να παίζουν ήχους πυροτεχνημάτων στον YouTube, αρκετά πριν την ημέρα που αναμένουμε να γίνει ένα γεγονός με έντονο θόρυβο. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η χαμηλή ένταση αρχικά (μια ή δυο φορές την ημέρα, σε τυχαίες στιγμές, όπως όταν παίζει ο σκύλος).
Όταν ο σκύλος τους ακούσει, μην αντιδράσετε καθόλου. Σταδιακά, αυξήστε στην ένταση. Σιγά-σιγά, ο σκύλος θα προσαρμοστεί σε ένα πλέον γνώριμο ήχο και θα καταλάβουν ότι δεν τους απειλεί. Αυτό μπορεί να γίνει και για οποιοδήποτε θόρυβο τρομάζει το αγαπημένο σας κατοικίδιο.
Σκύλος και έντονοι θόρυβοι
Γιατί κάποιοι σκύλοι έχουν ευαισθησία στους ήχους, ενώ κάποιοι άλλοι όχι;
Πολλά αίτια μπορεί να οδηγήσουν το κατοικίδιό μας να αποκτήσει ευαισθησία στον θόρυβο, με διαφορετικές συμπεριφορές από τη μεριά του σκύλου. Γενικά, οι λόγοι εντάσσονται, συνήθως, σε δυο κατηγορίες:
Συνειρμικά Αίτια
1. Τραυματικές εμπειρίες – Τα ηχητικά ερεθίσματα μπορεί να έχουν συνδεθεί με κάτι δυσάρεστο, εξαιτίας μιας προηγούμενης αρνητικής εμπειρίας. Ο φόβος που δημιουργήθηκε στο σκύλο, έχει να κάνει με την μεγάλη ένταση του θορύβου και την αντίδραση που βιολογικά οι σκύλοι έχουν σε αυτόν.
2. Κοινωνική μετάδοση – Ένας σκύλος μπορεί να “παρασυρθεί” ή να παραδειγματιστεί από ένα άλλο σκύλο με φοβική αντίδραση στον έντονο θόρυβο.
Μη-Συνειρμικά Αίτια
1. Ευαισθητοποίηση – Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν ένας σκύλος έρχεται σε επαναλαμβανόμενη επαφή με ηχητικά ερεθίσματα, πυροδοτείται μια αντίδραση του σκύλου που καταλήγει σε φόβο.
2. Έλλειψη εξοικείωσης – Όταν ένας σκύλος δεν έχει έρθει σε επαφή με τα κατάλληλα ηχητικά ερεθίσματα στα στάδια των πρώτων 6 μηνών της ζωής του, μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία προς τον έντονο θόρυβο.
3. Λόγω στρες – Πολλές φορές, ένας σκύλος που βιώνει είτε πολλές καταστάσεις ήπιου στρες, είτε μια κατάσταση έντονου στρες, αποκτά ευαισθησία σε ήχους που δεν είχε μέχρι πρότινος.
Προδιαθετικοί Παράγοντες
Κάποιο σκύλοι έχουν πιο ευαίσθητο χαρακτήρα από άλλους, επιδεικνύοντας πιο αγχωτικές αντιδράσεις στους ήχους. Μπορεί, επίσης, να υπάρχει κάποια ασθένεια ή παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με αυτή την εκδήλωση τρόμου στους ήχους.
Σκύλος και έντονοι θόρυβοι
Σκύλος και έντονοι θόρυβοι: Τι να ΜΗΝ δώσετε στον σκύλο σας όταν φοβάται τους θορύβους
Οι απόψεις διίστανται, αυτή τη στιγμή, σχετικά με τη χρήση ακεπρομαζίνης. Πρόκειται για ένα ηρεμιστικό και νευροληπτικό φάρμακο που χορηγούν οι κτηνίατροι για να ηρεμήσουν ένα αγχωμένο σκύλο και ακόμα πιο συχνά, για να τον ναρκώσουν πριν ένα χειρουργείο.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι, με τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου, ο σκύλος, πράγματι, δείχνει ήρεμος. Ταυτόχρονα, όμως, το κατοικίδιο αποκτά πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στον θόρυβο και το κυριότερο, η ακεπρομαζίνη προκαλεί προσωρινή παράλυση.
Με άλλα λόγια, το κατοικίδιο μπορεί να δείχνει χαλαρό στο άκουσμα των έντονων ήχων, αλλά εσωτερικά συνεχίζει να πανικοβάλλεται. Απλά δεν μπορεί να το εκφράσει ή να αμυνθεί. Με αυτό τον τρόπο, ο πανικός του γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο.
Σκύλος και έντονοι θόρυβοι
Τελικά, να χαϊδεύω το σκύλο μου όταν φοβάται τους ήχους ή όχι;
Δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στο να χαϊδεύουμε και να ηρεμούμε το κατοικίδιό μας όταν αυτό φοβάται κάτι. Αν πετύχει και ο σκύλος ηρεμήσει, αυτόματα ηρεμούμε και εμείς οι σκυλο-γονείς. Ίσως, όμως, θα πρέπει να σκεφτούμε τί του μαθαίνουμε και κυρίως τι ΔΕΝ του μαθαίνουμε.
Του μαθαίνουμε τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που ακουστεί ένα ήχος ενώ εμείς λείπουμε από το σπίτι; Αν ο σκύλος φοβηθεί από τον συγκεκριμένη ήχο, θα ξέρει να αντιμετωπίσει τον φόβο του χωρίς εμάς;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κροτοφοβία (η ευαισθησία στους ήχους) και τα “προβλήματα αποχωρισμού” (η δυσκολία ενός σκύλου να μείνει μόνος στο σπίτι) συχνά συνυπάρχουν σε ένα σκύλο.
Επομένως, είναι προτιμότερο να αντιδρούμε (όταν το κατοικίδιό μας φοβάται) όσο πιο ουδέτερα γίνεται. Με αυτό τον τρόπο, ο σκύλος θα μάθει σταδιακά πώς να αντιμετωπίζει το πρόβλημα μόνος του, χωρίς να μας ψάχνει για τη λύση του προβλήματός του.
Είναι, επίσης, σημαντικό η συγκεκριμένη συμπεριφορά να υιοθετηθεί από όλα την οικογένεια, έτσι ώστε να συμβάλουν όλοι στην ποιότητα της ζωής του σκύλου και την βελτίωση της ευζωίας του.
Σκύλος και έντονοι θόρυβοι